Els rectors de les cinc universitats públiques valencianes, que integren el projecte CAMPUSHABITAT5U, han mantingut una sessió de treball en la qual s´han definit les estratègies comunes per a aconseguir la qualificació de Campus d´Excel·lència Internacional en la convocatòria d´enguany del Ministeri d´Educació.


El projecte, coordinat per la Universitat Politècnica de València, i del que formen part les universitats de València, Alacant, Jaume I de Castelló i Miguel Hernández d´Elx, ha rebut ja una primera ajuda econòmica per al seu desenvolupament, que ascendeix a un total de 528.987 euros. Es tracta de la segona major subvenció de les concedides pel Ministeri d´Educació als projectes que han concorregut per primera vegada a la convocatòria dins del Subprograma d´Enfortiment de Campus d´Excel·lència d´entre els deu projectes que opten a aquesta primera fase de selecció.

El Ministeri ha valorat molt positivament les actuacions de CAMPUSHABITAT5U, dirigides a objectius com l´excel·lència acadèmica, l´empreniment, el desenvolupament científic i tecnològic i l´excel·lència dirigida a l´entorn, per la seua qualitat i el seu valor estratègic.

Així, tenint en compte únicament els projectes més recents presentats, la proposta de les cinc universitats valencianes ha sigut la millor valorada en quatre dels sis àmbits d´actuació inclosos en aquesta convocatòria, i la subvenció rebuda ha suposat més del 7% del total del pressupost assignat als nous projectes seleccionats, de manera que destaca per sobre de la mitjana.

El rector de la Universitat Politècnica de València, Juan Juliá, ha expressat la seua satisfacció per la valoració que ha obtingut el projecte CAMPUSHABITAT5U en aquesta fase prèvia de la convocatòria de Campus d´Excel·lència Internacional.

Així mateix, ha subratllat la importància que té aquest projecte, “ja que vertebra tot el territori de la Comunitat Valenciana, ja que totes les universitats valencianes formen part d´aquesta iniciativa, i que actua sobre alguna cosa que és capital en el desenvolupament de la nostra Comunitat com l´hàbitat i el territori”. Sobre aquest tema, el rector de la UPV ha assenyalat que “un dels grans actius que té la nostra Comunitat és el seu atractiu residencial i turístic, i açò es posarà més en valor amb el desenvolupament d´una iniciativa des del coneixement i la innovació en aquest àmbit”.

Els rectors han destacat que CAMPUSHABITAT5U és un projecte d´excel·lència únic en l´estat espanyol en l´àmbit de l´hàbitat i el territori, basat en la interacció de diferents sectors econòmics i múltiples disciplines. Així mateix, han subratllat que una economia avançada com la valenciana només pot competir mitjançant la qualitat, la diferenciació, la creativitat i la reputació. Però açò no afecta només als béns i serveis produïts, sinó també a l´ambient social, cultural, urbà i paisatgístic.

La proposta del CAMPUSHABITAT5U, que serà avaluada pel Ministeri el pròxim mes de juliol, s´articula sobre quatre àrees d´actuació: l´edificació i la llar, en l´àmbit de l´hàbitat, i la planificació i la gestió del territori mitjançant la millora de l´espai social, tant urbà com a rural, en l´àmbit del territori. L´objectiu general d´aquest projecte és convertir-se en impulsor i dinamitzador d´un procés de creixement intel·ligent, sostenible i integrador basat en el coneixement, la innovació, la creativitat, l´eficiència dels recursos, l´ocupació i la cohesió social i territorial.

Per a açò, a més de col·laborar entre si, les universitats que integren el CAMPUSHABITAT5U estrenyeran llaços amb l´entorn productiu i involucraran en el seu projecte comú a empreses, institucions i ajuntaments de les ciutats implicades (Alacant, Elx, València i Castelló). Com a principal soci figura la Xarxa d´Instituts Tecnològics (REDIT), entitat amb la qual en breu signaran un conveni de col·laboració, així com destacades empreses i grups empresarials (clústers) del sector de l´hàbitat i del territori que s´han sumat a la iniciativa, que explica a més el suport total de les administracions públiques autonòmiques i locals valencianes.

Els rectors de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana -València, Alacant, Miguel Hernández d´Elx, Jaume I de Castelló i la Politècnica de València- s´han mostrat optimistes sobre la possibilitat que la candidatura de CAMPUSHABITAT5U obtinga, en la seua primera participació en aquesta convocatòria, el segell de Campus d´Excel·lència Internacional.

La de 2011 és la tercera convocatòria del programa de CEI promoguda pel Ministeri d´Educació, i al que les cinc universitats públiques valencianes concorreran per primera vegada amb un projecte conjunt, després que en la passada edició el Ministeri atorgara a VLC/Campus, la qualificació de Campus d´Excel·lència Internacional. La proposta integrada per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC és actualment l´únic projecte valencià que té aquest segell.