L´HOSPITAL DE DÉNIA: UN CENTRE SANITARI DIFERENT

 

ENTITAT PROMOTORA

En DKV es vol aportar valor, qualitat, innovació i experiència a les prestacions sanitàries públiques. En el 2005, la Generalitat Valenciana va adjudicar a DKV el concurs públic per a la gestió de l´Àrea de Salut 13 de la comunitat. I, per a açò, es va constituir la societat Marina Salut amb el 65% de participació de DKV i el 35% de Ribera Salut, de la Corporació Financera Bancaixa-CAM.

Així va nàixer l´Hospital de Dénia (Alacant), amb 42.500 metres quadrats, més de 158.000 usuaris que es dupliquen a l´estiu, i basat en una innovadora fórmula de segur per càpita.

ELEMENT D´INTERÈS CAMPUSHABITAT5U

La Societat Marina Salut ha promogut un nou concepte d´hospital; “Cuidar de tu i fer del nostre hospital un lloc més humà” és el lema del centre. Per açò, és el primer hospital del país que integra diferents accions per a millorar i humanitzar tant l´estada hospitalària com la qualitat assistencial.
Des del disseny de l´edifici, ple de llum natural per a aconseguir un ambient més agradable, fins a la incorporació de noves tècniques i l´ampliació constant de serveis i especialitats, moltes d´elles inexistents en la comarca, tot està pensat perquè el pacient reba la millor atenció, en tots els sentits. Entre els diferents productes cal destacar el grau d´innovació d´una de les iniciatives més destacades, pionera en l´estat espanyol.

MODELO DE REFERÈNCIA

DKV Segurs metges ha impulsat en l´Hospital de Dénia una iniciativa pionera a Espanya, amb l´objectiu de posar de manifest com l´art influeix en la millora de la salut i el benestar. Un projecte que mostra una nova visió terapèutica de l´art: “cuidArt”, la influència de l´art en la salut.

L´art com a mètode terapèutic és el leitmotiv que ha seguit l´Hospital de Dénia en el desenvolupament de cuidArt, una iniciativa pionera a Espanya que dóna cabuda a cinc innovadors projectes artístics. Amb la finalitat de millorar la salut i convertir el centre en un espai més humà, l´Hospital de Dénia va començar a treballar en aquest projecte de manera paral·lela a la construcció del seu edifici. Per a açò, ha explicat des de l´inici amb l´impuls de DKV Segurs metges, principal motor d´aquest projecte.

A més, per al desenvolupament de les diferents iniciatives DKV i l´Hospital de Dénia han treballat juntament amb l´Institut Art i Entorn de la Universitat Politècnica de València i amb el suport d´un Comitè Assessor integrat per destacats especialistes del món de l´art. Nombrosos artistes, galeristes, directors i gestors de museus i fundacions han recolzat també el desenvolupament d´aquest projecte des dels seus orígens.

Així, amb l´Hospital de Dénia com a escenari, el projecte cuidArt aglutina diferents disciplines artístiques que engloba en cinc grans posades en escena orientades sempre a la millora de la salut i el benestar:

  • La Col·lecció DKV: Art i Salut per a un hospital més saludable i humà:cedida temporalment per DKV a l´Hospital, que mostra el treball de 28 obres pictòriques i fotogràfiques de destacats artistes de la Comunitat Valenciana de la generació dels 90 i del 2000 amb un denominador comú: humanitzar un entorn com l´Hospital de Dénia i influir positivament en el benestar dels seus pacients i visitants.
  • Escultura: Harmonització de l´espai i la poètica: Projecte escultòric sorgit en col·laboració amb el Centre d´Investigació Art i Entorn de la Universitat Politècnica de València (UPV). Aquesta iniciativa parteix, conceptualment, de la integració entre l´art i la construcció amb la finalitat d´harmonitzar els espais arquitectònics creant “llocs” amb significat. El propòsit d´aquest projecte escultòric no és només el de crear objectes bells sinó el de construir obres que atorguen sentit a un moment viscut en l´espai de l´Hospital. Els recursos formals i expressius creats per a cuidArt emanen de la singularitat poètica dels artistes. Així, les obres en la majoria dels casos, orienten una comunicació oberta als sentits, per la qual cosa presenten una lectura sempre canviant.
  • Urban Art, un disseny de somni per a Pediatria: Una intervenció pictòrica mural desenvolupada per un col·lectiu de Urban Art (Xlf crew). Un destacat col·lectiu del Urban Art valencià, és la manifestació artística triada per a tots els espais de l´hospital pertanyents a l´àrea de Pediatria. Una iniciativa que es constitueix en el tercer pilar del projecte cuidArt i que també ha sigut desenvolupada conjuntament entre l´Hospital i l´Institut d´Art i Entorn de la UPV. Així, aquesta mostra de Urban Art impregna des de la sala d´espera d´Urgències de Pediatria fins a la sala de jocs de planta, passant per les 11 habitacions reservades per als més xicotets, que mostren cadascuna d´elles un motiu i llenguatge pictòrics diferent. Els artistes que han dut a terme aquesta obra, han comptat amb l´ajuda dels responsables dels diferents equips pediàtrics i junts han definit els continguts dels murals plasmant missatges relacionats amb la importància de la lectura, l´esport o l´alimentació sana. Amb aquest treball se cerca millorar la sensació de confort, a través d´uns colors que faciliten la relaxació i contribueixen al benestar dels pacients, afavorint la seua recuperació. I és que física i anímicament l´ésser humà se sent influït pels colors i les imatges que li envolten.
  • Sala d´Exposicions del projecte cuidArt: Una Sala d´Exposicions, que acull un ambiciós programa d´exposicions d´artistes de la col·lecció i altres projectes. Situada en la planta baixa de l´hospital, aquesta sala està dissenyada per a acollir tant les obres dels 28 artistes que han treballat en la Col·lecció de DKV com altres iniciatives de coproducció amb altres galeries, universitats, museus i fundacions. Amb una mitjana prevista de quatre exposicions a l´any, la Sala acollirà sempre mostres que vinculen el tema de l´Art i la Salut. Amb una mitjana prevista de quatre exposicions a l´any, la Sala acollirà sempre mostres que vinculen el tema de l´Art i la Salut. Aquestes exposicions, de caràcter temàtic, seran tractades en ocasions per col·lectius artístics i en altres per artistes individuals, com és el cas de la primera exposició que va inaugurar aquest espai, la de Moisés Mahiques. Per a la inauguració de la Sala, Moisés va treballar durant nits senceres pintant un mural que expressa el seu propi concepte de la malaltia com si fóra un parèntesi de les nostres vides. PARENTHESIS (alter SWEET ILLNESS).
  • Col·laboracions, un món de possibilitats al servei de l´art: Entre elles, cal destacar la ja esmentada col·laboració amb la Beca Grand Tour convocada per la Càtedra DKV Art i Salut i dirigida als projectes finals dels alumnes de postgrau del Màster de Producció Artística de la Facultat de Belles arts de la UPV. En l´Hospital de Dénia, podrem veure tots els anys, la mostra conjunta que es realitzara amb els nostres premiats i els de l´Acadèmia de Gdansk a Polònia, la iniciativa de la qual parteix de l´empresa Ergo Hestia, a la qual pertany DKV, Assegurances.
  • Tallers d´arts per a pacient: Existeixen investigacions en el món que adonen dels beneficis que ofereix laparticipació de xiquets i adults en experiències artístiques les quals promouen, entre altres coses, millores en el seu sistema immunològic, la seua autoestima, socialització, etc. Treballar amb les potencialitats i capacitats de l´individu, és vital perquè el seu organisme responga d´una manera més favorable davant la situació de vulnerabilitat en què la malaltia ho ha col·locat. Aquests tallers es duen a terme en col·laboració amb grups de teatre i escoles d´art de la Marina Alta i altres ciutats de la comunitat. Es tracta doncs d´un projecte de tallers d´art per a pacients de Pediatria i Psiquiatria, Tallers de teatre per a pacients de Psiquiatria, Pediatria, Oncologia i Hemodiàlisi. A més es duen a terme dos programes:
    • El programa Art En Viu, on diferents artistes practiquen art en viu i en directe davant els pacients de l´hospital: intervencions murals efímeres, quadres en temps real, escultures en col·laboració amb els pacients, etc.
    • Intervenció en Musicoterapia, que la seua pràctica es realitza en la sala i amb el consentiment del pacient o dels familiars. Les tècniques usades inclouen la implicació dels pacients i/o familiars, quan les seues circumstàncies ho permeten, en activitats expressives i actives, mitjançant l´ús de diferents elements sonors, tals com a instruments i la pròpia veu. D´altra banda, s´utilitzen tècniques de tipus receptiu, en què pacients i familiars són implicats en les activitats mitjançant l´escolta i percepció d´estímuls sonors.

Més informació

http://www.dkvseguros.com/dkvaccesible/inicio.asp?menu=1,206,2146,2151

Projecte d´Art Hospital de Dénia

Dossier de premsa DKV